#prviput kušaj nove specijalitete Dalmatinske zagore


Mate,
OPG Campanelo, Mirlović Zagora Sučići 6

Jedinstvena gastro oaza u srcu Zagore oduševit će i ona najzahtjevnije

naziv subjekta

OPG Campanelo

Ime i prezime

Mate Sučić

Adresa

Mirlović Zagora Sučići 6

Kontakt

095 857 2338

E-mail

info@campanelo.hr

ponuda

Djedovu štalu za volove pretvorio je u vrhunski uređenu konobu, a svoju ljubav prema kuhanju utkao je u tradicionalna jela 'ispričana' na moderan način. Mate Sučić, 25-godišnji chef iz Dalmatinske zagore, jedan je od najperspektivnijih hrvatskih kuhara, a njegov pristup izradi jela uistinu je impresivan.

Podijeli

Koje sadržaje nudite posjetiteljima?

Posjetiteljima nudimo hranu u maloj intimnoj konobi, sofisticiranog ugođaja i visoke razine ponude, koja uključuje tradicionalna i moderna jela. Svaki posjetitelj tijekom boravka na ranču može otići u obilazak, vidjeti domaće životinje, polja i rasadnike s povrćem. Tako gostu dajemo autentičan uvid u ono što proizvodimo. OPG vodi cijela obitelj, svatko ima svoja zaduženja, uključujući djeda od 93 godine. Uz konobu se nalazi i kušaonica, u kojoj se mogu degustirati domaće vino, rakija, suhomesnati proizvodi i slično.

Po čemu ste jedinstveni na tržištu?

Nudimo ekološku hranu iz vlastitog uzgoja bez ikakvih dodatnih tretiranja. Namirnice se beru svježe, zbog čega je naša ponuda bazirana na sezonskim jelima. Naša hrana je spoj tradicije i modernoga, a gostima se najviše sviđa što smo osmislili način na koji oni mogu ići u vrt, ubrati namirnice i izvagati ih. Na licu mjesta zajednički dogovaramo meni koji žele objedovati, nakon čega ih vodimo u berbu namirnica. Kuhinja je dizajnirana tako da gosti gledaju uživo spravljanje hrane, svojevrsni cooking show, prilikom čega nauče i umijeća raznih kulinarskih tehnika. Kuhinja se nalazi u restauriranom prostoru stare dimne pušnice u kojoj se meso dimilo više od 100 godina. Danas je to inovativna profesionalna kuhinja u kojoj su uživali mnogi gosti, među ostalim i poznati kulinari Hrvoje Zirojević, David Skoko, Mate Janković...

Kako ste počeli svoj projekt?

Rekao bih sasvim slučajno. U restoranima sam radio desetak godina, a uvijek mi je bila želja imati nešto svoje. Konoba je napravljena u staroj kamenoj kući na imanju u kojoj su djed i pradjed nekada držali volove. Poslije je preuređena u garažu, ali nikad nije u tom smislu korištena. Učinilo mi se da bi to bio idealan prostor za konobu jer, osim što je autohtone izrade, taj prostor priča priču o prošlosti naše obitelji i sadrži dobru energiju. Prema reakcijama gostiju, čini se da je konoba bila pun pogodak.

U kojem ćete smjeru razvijati poslovanje?

Svakako je u planu proširivanje biznisa, prvenstveno sadržaja, proizvodnje hrane – mesa, voća i povrća - te tako stvoriti još novih radnih mjesta. U blizini konobe u planu je gradnja manjeg resorta sa smještajnim jedinicama, većom kušaonicom, dućana s domaćim proizvodima i popratnog sadržaja koji bi omogućavao zatvorena slavlja i bankete. Projekt je završen, dozvole imamo, pauzirali smo sve skupa zbog pandemije. Želja mi je napraviti upravo takvo nešto u rodnoj Zagori. Ideja je gostu ponuditi zdravu hranu, zdravu klimu, zdravo okruženje.

Što vas inspirira za nove ideje u biznisu?

Pa inspiriraju me prije svega zadovoljni gosti koji izađu iz konobe puni dojmova. Također, u svemu ovome mi je velika podrška cijela obitelj, najviše supruga, koja također radi sa mnom. Želim djeci ostaviti nešto u naslijeđe kao što su i meni moji. Zagora je sama po sebi vrlo inspirativan kraj, s mnogim lijepim i još neotkrivenim destinacijama, i uistinu ovdje vidim veliku budućnost u turizmu.

Koja vam je najljepša prirodna ljepota uz vaš poslovni objekt?

To je svakako blizina Nacionalnog parka Krka, koji je udaljen od našeg objekta nekih 15 km, malo više od desetak minuta, zbog čega u konobi imamo mnogo stranih gostiju. Što se tiče zanimljivosti na mikrolokaciji, povrh konobe je brdo na kojem su vođene mnoge bitke još u doba Turaka, a na čijem se vrhu nalazi križ koji se vidi sa zvonika obližnje crkve. Zbog toga konoba nosi ime Campanelo, u prijevodu - Zvonik.

Iz koje su vam zemlje najsimpatičniji posjetitelji i zašto?

Bez ikakvog pretjerivanja, to su gosti iz Hrvatske. A kad bismo morali izabrati nekoga od stranih državljana, bili bi to Britanci, nekako su najviše fokusirani na gastronomiju.

Zašto se bavite turizmom?

Prvenstveno jer me to ispunjava i čini sretnim, a vidim i veliku budućnost Hrvatske kao svjetske turističke top destinacije.

Ispričajte nam neki životni moment ili anegdotu o tome kako ste se počeli baviti ovim poslom.

Iskreno, nisam nikad mislio da ću postati kuhar. U školi sam bio dobar, mogao sam ići bilo gdje, ali me nešto vuklo da baš idem za kuhara. Kako je vrijeme prolazilo, shvatio sam da mi je Bog namijenio put da hranim ljude.

Koji vas trenuci u vašem poslu čine ispunjenima i sretnima, kad se osjećate kao da ste napravili dobar posao?

Najljepši su oni trenuci dok kuham. Ja doslovno bdijem nad tim jelom i dajem mu svu energiju koju imam u sebi. Kada dođem pred gosta, siguran sam da je ono što nosim dobro. Kad na njegovu licu vidim zadovoljstvo, to mi je najveća sreća. Znam se vratiti kod gosta pitati je li sve u redu i nerijetko mi se dogodi da umjesto riječi samo svi spontano zaplješću. To je veliki vjetar u leđa i moj motiv za dalje.

Koji je bio najteži trenutak/najveća kriza i kako ste je savladali?

Onda kad sam pokretao posao, ta neizvjesnost hoću li uspjeti i što napraviti da budem drugačijih od drugih. Najveća kriza je zaista ova pandemija, trenutno stojimo i možemo se samo nadati najboljem. Zaokrenuli smo poslovanje više prema poljoprivredi te dostavljali hranu i namirnice. Ljudi su osjetili kvalitetu proizvoda i naručivali čak u iznenađujućim količinama, tako da nas je to za sada izvuklo. Nema odustajanja, moramo biti hrabri i uspjet ćemo svi zajedno.