#prviput otputuj u prošlost s Gutenbergovim strojem


Jure
Tiskara Antica, Motovun

Motovunska Gradska tiskara Antico, nazvana po slavnom nakladniku Andrei Anticu da Montona, rođenom upravo u tom gradu prije više od 500 godina, originalan je turistički projekt mladog poduzetnika Jure Bralića, koji, odjeven u srednjovjekovni kostim, kao šegrt crne umjetnosti, izrađuje tiskarske proizvode Gutenbergovom metodologijom.

naziv subjekta

Green Grove (za tiskarstvo i grafički dizajn)

Ime i prezime

Jure Bralić

Adresa

Vladimir Nazor 31,
52460 Buje

099 331 7020

E-mail

jurebralic@gmail.com

Web mjesto

https://www.facebook.com/tiskaraanticomotovun/

ponuda

Poduzetnik i umjetnik Jure Bralić, kreira sjećanja za posjetitelje u srednjovjekovnom ambijentu stare tiskare i knjižare. Odjeven u srednjovjekovni kostim šegrta crne umjetnosti iz razdoblja renesanse 15. stoljeća, traži metodološku originalnost pisanja, crtanja, izrade i tiskanja. Originalnost i specifičnost ovakvog proizvoda je u sadržaju i metodologiji izrade, stoga je vizija ovakav proizvod implementirati i u ostale gradove u Hrvatskoj. Radionica je jedinstvena i izaziva pažnju i interes posjetitelja Motovuna te doprinosi valorizaciji hrvatskog kulturno-povijesnog naslijeđa.

Podijeli

Radionica je nezaobilazna destinacija mnogih turista, koji rado kući odnose ručno izrađene personalizirane suvenire otisnute starom tehnologijom. Originalnost i specifičnost ovakvog proizvoda sastoji se u tome što u Hrvatskoj, za sada, po obliku, sadržaju i metodologiji izrade, takva ponuda ne postoji, a kako je došao na ovu sjajnu ideju za biznis, ispričao nam je sam osnivač.

Kako ste počeli projekt?

Po srednjoj stručnoj spremi sam grafički tehničar i tako sam stekao znanje i iskustvo u disciplinama grafičkog zanata, ilustracije, animacije i tiska. Studirao sam poslije multimediju u Londonu i veći dio vremena proveo radeći u IT sektoru, ponajprije kao game developer. Fokus su mi bile digitalne umjetnosti i suvremene tehnologije, no u jednom trenutku, nakon godina provedenih ispred ekrana, došlo je vrijeme da nađem izlaz iz virtualnog svijeta i koncipiram život po mjeri čovjeka. Slučajan izlet na Bled donio mi je susret s majstorom tiskarstva. Već sljedeći dan sastavio sam otkazno pismo i uručio ga poslodavcu.

Koje sadržaje nudite posjetiteljima?

Posjetiteljima nudimo umjetnički osmišljen proizvod izrade autohtonog motovunskog suvenira u tradicionalnoj tehnici ručnog tiskarstva na replici srednjovjekovnoga Gutenbergova stoja – preše uz mogućnost da posjetitelj može sam izabrati motiv i vlastitu poruku, sve kako bi na originalan način ovjekovječili svoju uspomenu na dan proveden u Motovunu. Motivi izrađenih grafika za tisak koje sam izrađujem sežu od idiličnog prikaza Motovuna pa sve do bajki i legendi istarskog podneblja. Papir koji se koristi prilikom otiskivanja ovog unikatnoga kulturnog suvenira ručno se izrađuje starom tehnologijom, a ujedno sadrži bilje i raslinje sakupljeno u motovunskim šumama i Istri. U tiskari se posjetiteljima nude i ekskluzivni predmeti ručno rađeni u Sieni - notesi, knjige i pribor za pisanje, a mogu dodatno razgledati i kupiti grafike, namještaj i druge umjetnine starih majstora.

Po čemu ste jedinstveni na tržištu?

Ova priča je na unikatan način postala novi turistički adut pitoresknog srednjovjekovnog istarskoga grada koja obogaćuje sliku Motovuna kao kulturne destinacije i tako promiče tradiciju, zaboravljene običaje i kulturu drevnih vremena. Posjetitelju prenosimo neposredno emociju, sadržaj i informacije iz kulture davne prošlosti i podižemo na zanimljiv način svijest o kulturno-povijesnom nasljeđu mjesta.

U kojem ćete smjeru razvijati poslovanje?

Djetinjstvo mi je bilo ispunjeno pričama, mitovima i legendama koje su, nažalost, većim dijelom ušle u zaborav. Prostor Istre vrvi njima, o čemu sami posjetitelji malo znaju. Želja mi je oživiti ih i vratiti među ljude magiju davno zaboravljenih vremena. Tu će početi nova atraktivna etapa tiskare.

Što vas inspirira za nove ideje u biznisu?

Uvijek počinjem od sebe, pokušavam predstaviti gostima ono što bih i ja htio vidjeti i doživjeti negdje u nekom gradu. Nova poznanstva i razgovori proširuju horizonte mogućnosti ponude, pa tako svakim danom i svakim novim susretom dograđujemo ovu priču.

Koja je najljepša prirodna ljepota uz vaš poslovni objekt?

Motovun se nalazi na samom vrhu iznad doline rijeke Mirne, a tako uzdignut i opasan srednjovjekovnim zidinama predstavlja najljepšu prirodnu ljepotu u ovom kraju. Tiskara na njegovu središnjem trgu simbol je ljepote ulaska u 'vremeplov' koji svim osjetilima odvodi posjetitelje nekoliko stoljeća u razdoblje koje je najzaslužnije za njegovu vizuru i ljepotu. Tu su i motovunske šume te stotine jedinstvenih obližnjih istarskih lokaliteta.

Iz koje zemlje su vam najsimpatičniji posjetitelji i zašto?

Definitivno Englezi i Amerikanci, izvrsno govorim engleski, imam čak i blagi britanski naglasak, pa sam u stanju kroz govor prezentirati sebe, tiskaru, grad i ujedno plasirati koju šalu tu i tamo.

Zašto se bavite turizmom?

Turizam se dogodio slučajno.

Ispričajte nam neki životni moment vezan uz vaš posao.

Slučajni susret s Janezom na Bledu, poznatim majstorom crne umjetnosti i srednjovjekovnog tiskarstva, bio je odlučujući u ovom projektu. Nesebično mi je predao znanje ovog starog zanata, a ja sam odlučio nastaviti njegov rad i ujedno razvijati ideju na meni svojstven način. Kako i danas učim od svog mentora, prisvojio sam sebi naziv šegrta i tako se predstavljam posjetiteljima - Printer's Devil.

Koji vas trenuci čine ispunjenim i sretnim u ovoj priči?

Najviše kad čitam poruke posjetitelja u knjizi dojmova.

Koji je bio najteži trenutak i kako ste ga svladali?

Planirani datum otvaranja tiskare bio je kraj travnja 2020. Zbog epidemije Covid-19 došlo je do kompletnog zastoja. Nisam znao obuzima li me više strah ili razočaranje. U ovaj smo projekt ja i moja obitelj uložili mnogo truda, znanja, vremena i novca. Na svu sreću, uspio sam se trgnuti, zasukao rukave i uz malo kašnjenja, tiskara je počela raditi tri mjeseca kasnije.

#prviput otkrij
skrivene ljepote Hrvatske