#prviput ukroti divlje vode Zrmanje.


Tin Franješević,
Raftrek Travel, Kaštel Žegarski – Obrovac

Adrenalinski sportovi: Scene iz holivudskih blockbustera moguće su i u Hrvatskoj

naziv subjekta

Raftrek Travel

Ime i prezime

Tin Franješević

Adresa

Zelići 1a
23 450 Kaštel Žegarski – Obrovac

Kontakt

091 313 0010

E-mail

info@raftrek.com

Web mjesto

www.raftrek.com

ponuda

Želite li probati kako izgleda divlja jurnjava po brzacima Zrmanje ili kampiranje na najneobičnijemu mjestu koje možete zamisliti, kajakarenje nasred mora ili penjanje po strmoglavim stijenama neotkrivenih destinacija, dovoljno je da se uputite u podnožje Velebita i pronađete adrenalinske profesionalce iz ekipe Raftreka.

Podijeli

Koje sadržaje nudite posjetiteljima?

Gostima nudimo jednodnevne izlete i paket aranžmane bazirane na outdoor i pustolovnom turizmu. U ponudi imamo kajaking, rafting, packrafting, kajakarenje na moru, bicikliranje, jedrenje, canyoning, penjanje... Paket aranžmani su kombinacija navedenih aktivnosti, istraživanja i posjeta najljepšim, često neotkrivenim hrvatskim destinacijama. Onima koji traže potpunu slobodu nudimo i najam profi opreme, a mi smo tu za savjete i smjernice. Surađujemo s lokalnim OPG-ovima, obiteljskim hotelima, apartmanima i kampovima, kao i drugim lokalnim poduzetnicima i obrtnicima, čime potičemo razvoj održivog turizma u zajednici.

Po čemu ste jedinstveni na tržištu?

Naša detaljna selekcija za zapošljavanje bira samo individualce koji bacaju loše fore. Vjerujte nam, to morate doživjeti uživo. Raftrek čini jedinstveni tim ljudi koje povezuje sklonost novim iskustvima, putovanju, prirodi, adrenalinu... Kreiramo i prodajemo ono što volimo, u što vjerujemo i što bismo i mi voljeli iskusiti kao posjetitelji drugih zemalja. Svaki zaposlenik obučen je prema najvišim sigurnosnim standardima River Rescue 3 i IRF (International rafting federation). Trudimo se brinuti se za okoliš tako da smanjujemo tzv. Carbon footprint na našim turama kad god je to moguće, a više puta godišnje čistimo Zrmanju od smeća koje se nakuplja u koritu rijeke tijekom zime. Uz to, naš tim će vas odvesti na najluđe avanture, pa postoji mogućnost da ćete mijenjati gumu na kombiju između Obrovca i Benkovca, nositi kajake po presušenom dijelu rijeke ili probati novu turu vina i hamburgere koje je friško ispekao Ljubo u Alternativi. I nikako nemojte odbiti Marinine uštipke i Bobinu rakiju.

Kako ste počeli svoj projekt?

Nakon više godina veslanja po svjetskim rijekama odlučili smo nabaviti packraft. Packrafting je vrlo popularan u Kanadi i sjevernoeuropskim državama. Fora je u tome da ga možete spakirati u ruksak, planinariti uzvodno pa veslati nizvodno. Tako je i nastala ideja, a sam projekt još nije gotov. Planiramo višednevnu turu packraftovima, koja će uključivati i planinarenje. Uvijek ima mjesta za inovacije. Packrafting na Zrmanji osmišljen je kao izlet za male grupe, do 10 osoba. Svatko vesla u svom čamcu, tako da nema švercanja. Izlet je idealan u 'novo normalno' vrijeme jer držite fizičku distancu, na otvorenom ste i bavite se fizičkom aktivnošću. Packrafting je uzbuđenje i gušt i bilo je jasno da je to inovacija koja nam treba u poslovanju.

U kojem ćete smjeru razvijati poslovanje?

Od samog starta radimo na principu održivog turizma. Racionalizacija broja posjetitelja ključna je ako želimo održati prirodne ljepote onakvima kakve jesu. Isto tako, važno je druge sudionike u okolini potaknuti na takvo razmišljanje. Bitno je uključiti lokalnu zajednicu, pružiti gostu potpuno iskustvo – veslaš po Zrmanji, kupaš se u Zrmanji, spavaš pored nje, klopaš proizvode koji rastu na poljima uz nju. Ponekad ih i sam ubereš i pripremiš. Dakle, samo lokalno i zeleno. ZABA-in projekt #prviput otvara nam vrata domaćim putnicima. Već prošle godine imali smo više hrvatskih gostiju, a mnogi od njih tek su sad upoznali ljepote svoje domovine iako su proputovali pola svijeta. Želimo da Hrvati znaju koliko dobar pustolovni turizam nudimo.

Što vas inspirira za nove ideje u biznisu?

Pratimo svjetske trendove u turizmu. Osluškujemo želje svojih gostiju. Propitkujemo, putujemo, gledamo i slušamo, upijamo strane prakse i prilagođavamo ih našoj situaciji. S druge strane, brainstorming, ali obavezno izvan ureda, u našem prirodnom staništu. Kad odemo nekamo na hike, kampiranje, jedrenje. Tad se rađaju najbolje ideje.

Koja vam je najljepša prirodna ljepota uz vaš poslovni objekt?

Pa Zrmanja, naravno. Zato i veslamo svaki dan po njoj. Tu je i rijeka Krnjeza, Krupa je prekrasna, ali na nju se ne smije čamcima, pa se nekad prošećemo po njenom kanjonu. Ovo područje nastanjeno je malim selima i bogato je poviješću.

Iz koje su vam zemlje najsimpatičniji posjetitelji i zašto?

Iz Nizozemske. Otvoreni su, opušteni, ležerni, komunikacija je jednostavna (svi govore engleski). Kao da smo frendovi, a s nekima to i zaista postanemo. Amerikanci su pravi avanturisti, zainteresirani za sve aspekte našeg života. Britanci se najbolje zabavljaju, a Nijemci su nam dragi jer su sistematični i točni.

Zašto se bavite turizmom?

Volimo ljude, prirodu, putovanje. Volimo sve što vole mladi.

Ispričajte nam neki životni moment ili anegdotu o tome kako ste počeli baviti se ovim poslom?

Prije nekoliko desetljeća bio sam klinac bez nekog određenog cilja. Onda me moj bivši profesor tjelesnog, svima poznat pod nadimkom Kula (sad vesla nebeske rijeke i priprema teren za nastavak avanture), nazvao i rekao: 'Sutra u pola 8 dođi na Velesajam'. Nisam se pojavio, a on sa mnom nije htio razgovarati dva mjeseca. Nakon toga opet me nazvao i taj put sam došao. Busom smo stigli na Dobru, čiji je tok sad ispod jezera, daleko od očiju i srca svih raftera. Tad je Dobra bila bucket lista za rafting. Dođoh, probah, nikad ne odoh...

Koji vas trenuci u vašem poslu čine ispunjenima i sretnima, kad se osjećate kao da ste napravili dobar posao?

Kad ekipa zahvali na jednom od ljepših dana na njihovu odmoru. Osmijesi, šale, svaki 'wow', novi prijatelji, gosti koji nam se vraćaju. I naravno, dobra ekipa i radna atmosfera. I uvijek ti ostaju te super priče. Prije nekoliko godina vozio sam gošće nazad u bazu u Žegar te vidio jednog lokalnog čovjeka kako sjedi pod drvetom i igra se sa zmijom kravosasom. Stao sam i pitao ga da mi je posudi na minutu. Čim sam je uzeo, ukočila se i takvu sam je držao među nama. Možete zamisliti njihovu reakciju. Siguran sam da tu priču i dan danas prepričavaju. I to je ono najljepše – dati iskustvo drugome.

Koji je bio najteži trenutak/najveća kriza i kako ste je savladali?

Najteže trenutke i krizu prolazimo upravo sad, pandemija Covid-19 skresala je putovanja na minimum i trenutno se borimo za egzistenciju. Nismo ekipa koja voli ležati doma, a u turističkom sektoru 'lockdown' nas još više straši jer izravno utječe na naš opstanak. Ali borimo se rukama i nogama i iz ovakve situacije možemo izaći samo jači, bolji i pametniji...