#prviput prošeći rutom bajke


Sabina
Živa riječ, Ogulin

Odlučite li se za dan u prirodi, u Gorskom kotaru doživjet ćete mnoge pustolovine – osim aktivno provedenog dana u šumama Kleka, neće nedostajati gastronomskih delicija, a pogotovo mističnih priča, kojima ovaj kraj obiluje.

naziv subjekta

Živa Riječ (turističko vođenje i pripovijedanje)

Ime i prezime

Sabina Gvozdić

Adresa

Bukovnička 46,
47300 Ogulin

Kontakt

095 198 3397

E-mail

sabina@ogulintales.com

Web mjesto

https://ogulintales.com/hr/ogulin-ruta-bajke/

ponuda

Naša ponuda temelji se na Pričama iz davnine Ivane Brlić Mažuranić. Osim prirode koja je inspirirala našu najgenijalnu spisateljicu, osmišljena je i ruta bajke inspirirana čudesnom planinom Klekom, koja sjedinjuje stvaralaštvo hrvatskoga Andersena s lokacijama u mjestu i oko njega. Specifična tehnika pripovijedanja Ogulinke Eme Božičević je ekskluziva te time na sasvim drugačiji način otkrivamo blaga našega kraja. Naši gosti odlaze sa slikama, trajnim nematerijalnim suvenirima. Sinergija stvaranja upravo je ono što ovu ponudu čini posebnom i kreativnom, a opet nenametljivom.

Podijeli

Ovdje ne propustite ni jedinstvenu priliku – postanite kroz personaliziranu priču dio pripovjedne rute legendarnih bajki Ivane Brlić Mažuranić i dopustite poznatoj pripovjedačici da vas pretvori u što god poželite.

Koje sadržaje nudite posjetiteljima?

Najposjećenija usluga je pripovjedna ruta bajki, ona sjedinjuje Ivanino književno stvaralaštvo s lokacijama, prirodnim ljepotama i raznolikostima, u mjestu i okolici koje su je inspirirale. Traje sat vremena, a tijekom kojeg posjetitelji stječu dojam o mjestu, zemljopisno i povijesno, te otkrivaju zašto je Ogulin bio važan za Ivanu i zašto je Ivana važna za Ogulin. Posjetiteljima, osim pripovijedanja narodnih i umjetničkih bajki, nudimo personaliziranu priču. Ona je napisana upravo za tu osobu, ispripovijedana i dizajnom uobličena u printanom formatu knjižice. Reakcije na to su čudesne. Pripovijedamo najčešće na Kleku ili drugdje u prirodi oko Ogulina.

Po čemu ste jedinstveni na tržištu?

Posebna sam po tome što posjetiteljima nudim neposredni doživljaj stvaranja kroz pripovijedanje – sinergiju u kojoj sudjelujemo svi. U neposrednosti je ljepota i čar slušanja i govorenja priče ili bajke.

Kako ste počeli svoj projekt?

Kroz projekt Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke i Ogulinski festival bajke otkrila sam volju i talent za izvođačku umjetnost. Uz pripovjedačicu Jasnu Held, rad i konzultacije s njom, upoznavanje s tehnikama govorenja, memoriranja, biranja repertoara i ostalih segmenata pripovijedanja, malo po malo počela sam raditi i otvorila obrt, kroz koji djelujem te imam slobodu natjecanja i sudjelovanja na tržištu u segmentu kulture i turizma, prevođenje i pisanja tekstova.

U kojem ćete smjeru razvijati poslovanje?

Želja mi je raditi s domaćim gostima, obiteljima i grupama domaćih posjetitelja, to je slika koju vidim, a ova kampanja upravo mi u tome pomaže. Veseli me vidjeti obitelj koja s juga Hrvatske dolazi u Ogulin kako bi poslušala priču na Kleku. Pripovijedanje često daruju nekome za rođendan. Ne biste vjerovali koliko se odrasli vesele pričama shvaćajući koliko su u Ogulinu 'tako blizu a tako daleko' od uobičajenog. Pripovijedanje je moguće na festivalima, manifestacijama, u knjižnicama, školama i vrtićima, i to je smjer kojim se krećem.

Što vas inspirira za nove ideje u biznisu?

Najčešće mi se ideja javi spontano, putem. Ponekad posjetitelji i korisnici predlože zanimljivosti i kažu svoje mišljenje, pa to imam na umu. Radim vrlo mnogo na preporuku. Kako je masovni turizam pomalo prošlost, sigurni i stalni posjetitelji i ture iz emitivnih tržišta su izgubljeni, pa sam veću pažnju posvetila stvarima koje mogu napraviti na mjestu i u mjestu bez puno sredstava. Velika pomoć u tome mi je tim s kojim radim. Jedna od posljednjih dobrih ideja bila je pripovijedanje priče 'Vještica', autorice Eme Božičević, na vrhu Kleka, koja je tom legendom bila inspirirana za pisanje, pa je bilo prirodno ondje ju i izvesti.

Koja vam je najljepša prirodna ljepota uz vaš poslovni objekt?

U prostranoj udolini u kojoj se smjestio Ogulin mnoštvo je krških fenomena, što mjesto čini privlačnim i pogodnim ne samo za razgled nego i za aktivan odmor i učenje. Prirodne ljepote koje je Ivana ovdje doživjela u djetinjstvu, a u mašti evocirala dok je pisala 'Priče iz davnine', jesu planina Klek, Đulin ponor i rijeka Dobra. Uz još neke skrivenije i manje poznate ljepote, cijelo područje Ogulina reprezentativni je primjer krša u Hrvatskoj.

Iz koje su vam zemlje najsimpatičniji posjetitelji i zašto?

Radila sam s posjetiteljima iz raznih krajeva svijeta, no podosta ih je bilo iz Azije, pa sam ih bolje i upoznala. Najsimpatičniji su mi Japanci jer skromnošću, disciplinom i točnošću ustvari uvijek pokazuju veliko poštovanje prema meni kao domaćinu, mjestu koje su posjetili, ljudima i običajima koji su drugačiji od njihovih. Veliki su ljubitelji i poštovatelji prirode, a neki naši umjetnici, kao što je Rabuzin, dobro su im poznati, pa uvijek imamo tema za razgovor. Posao s posjetiteljima iz Japana uvijek je zen trenutak.

Zašto se bavite turizmom?

Jer mi pruža slobodu i mogućnost izražavanja i prenošenja običnih stvari na neobičan način. Jer je spoj stalnog učenja, aktivnosti i pripreme. Dinamičan je, upoznajem ljude iz cijelog svijeta i uvijek nešto.

Ispričajte nam neki životni moment ili anegdotu o tome kako ste počeli baviti se ovim poslom?

Kako bi rekao Arsen Dedić: sve me vodilo k tome. Prije osam godina jedna poslovna vrata su se zatvorila, a druga otvorila. Ta druga vrata pokazala su mi kako je uz trud i malo hrabrosti, potporu i kontinuitet moguće ni iz čega izgraditi nešto.

Koji vas trenuci u poslu čine ispunjenima i sretnima, kad se osjećate kao da ste napravili dobar posao?

Kad vidim da inspiriram i potaknem znatiželju i razmišljanje kod publike. Kroz pripovijedanje doprem do ljudi i, kad vidim da, osim što čuju, i vide priču u svojoj glavi, znam da je 'prijenos' bio uspješan.

Koji je bio najteži trenutak/najveća kriza i kako ste je savladali?

Vjerojatno kriza s početka proljeća ove godine, još je savladavam. Ovim putem zahvaljujem svima koji na bilo koji način podržavaju moje postojanje i poslovanje, posebno hvala kampanji #prviput.

#prviput otkrij
skrivene ljepote Hrvatske